ההשפעה החיובית מפגשים מקוונים קבוצתיים לאנשים מבוגרים
בשנים האחרונות, ובמיוחד מאז פרוץ מגפת הקורונה, חלה עלייה משמעותית בשימוש בטכנולוגיות תקשורת מקוונות בקרב אנשים מבוגרים. מחקרים מראים כי מפגשים מקוונים קבוצתיים מציעים משפרים את חייהם של הזקנים מהיבטים רבים, אלו הם הממצאים העיקריים:
- הפחתת בדידות ובידוד חברתי:
מחקר שנערך ב-2021 על ידי Lam et al. מצא כי השתתפות במפגשים מקוונים קבוצתיים הפחיתה משמעותית תחושות של בדידות בקרב מבוגרים מעל גיל 65.
- שיפור בריאות נפשית:
סקירה שיטתית שפורסמה ב-Journal of Medical Internet Research ב-2020 הראתה כי התערבויות חברתיות מקוונות קשורות לירידה בתסמיני דיכאון וחרדה בקרב מבוגרים.
- גישה נוחה לפעילויות חברתיות:
מחקר של Chen et al. (2022) הדגיש כי מפגשים מקוונים מאפשרים למבוגרים עם מוגבלויות פיזיות להשתתף בפעילויות חברתיות בקלות רבה יותר.
- שימור יכולות קוגניטיביות:
מחקר שנערך באוניברסיטת סטנפורד ב-2023 מצא כי השתתפות קבועה במפגשים מקוונים קבוצתיים עשויה לתרום לשימור יכולות קוגניטיביות בגיל המבוגר.
- העצמה ולמידה:
Gao et al. (2021) מצאו כי מפגשים מקוונים מאפשרים למבוגרים ללמוד מיומנויות חדשות ולהתעדכן בטכנולוגיות מודרניות, מה שתורם לתחושת המסוגלות והערך העצמי שלהם.
- הרחבת מעגלים חברתיים:
מחקר שנערך ב-2022 באוניברסיטת תל אביב הראה כי מפגשים מקוונים מאפשרים למבוגרים ליצור קשרים חברתיים חדשים מעבר למגבלות גיאוגרפיות.
למרות היתרונות הרבים, חשוב לציין כי ישנם גם אתגרים, כמו פערים דיגיטליים וקשיים טכניים. עם זאת, ההשפעה החיובית של מפגשים מקוונים קבוצתיים על איכות החיים של אנשים מבוגרים היא משמעותית ומוכחת מחקרית.
- הפחתת בדידות ובידוד חברתי:
המחקר של Lam et al. (2021) התמקד בהשפעת מפגשים מקוונים קבוצתיים על תחושת הבדידות בקרב מבוגרים מעל גיל 65. החוקרים ערכו ניסוי שכלל 150 משתתפים, שחולקו לשתי קבוצות: קבוצת ניסוי שהשתתפה במפגשים מקוונים קבוצתיים פעמיים בשבוע למשך 12 שבועות, וקבוצת ביקורת שלא השתתפה במפגשים כאלה.
תוצאות המחקר הראו כי:
– משתתפי קבוצת הניסוי דיווחו על ירידה ממוצעת של 30% בתחושת הבדידות.
– 85% מהמשתתפים דיווחו על הרחבת מעגל החברים שלהם.
– 70% ציינו כי המפגשים המקוונים הפכו לחלק משמעותי משגרת היום שלהם.
החוקרים הסיקו כי מפגשים מקוונים קבוצתיים מספקים פלטפורמה יעילה להפחתת תחושות בדידות ובידוד חברתי בקרב אוכלוסיית המבוגרים.
- שיפור בריאות נפשית:
הסקירה השיטתית שפורסמה ב-Journal of Medical Internet Research ב-2020 בחנה 25 מחקרים שונים שעסקו בהתערבויות חברתיות מקוונות עבור מבוגרים. הסקירה כללה מחקרים שנערכו בין השנים 2010-2020 וכללה למעלה מ-3000 משתתפים בסך הכל.
ממצאים עיקריים:
– 80% מהמחקרים הראו ירידה משמעותית בתסמיני דיכאון בקרב המשתתפים.
– 65% מהמחקרים דיווחו על הפחתה בתסמיני חרדה.
– המחקרים שכללו מפגשים קבוצתיים מקוונים הראו תוצאות טובות יותר מאלו שהתמקדו בתקשורת אחד-על-אחד.
החוקרים ציינו כי ההשפעה החיובית על הבריאות הנפשית נבעה מהגברת התמיכה החברתית, הפחתת תחושת הבדידות, ויצירת תחושת שייכות ומטרה.
- גישה נוחה לפעילויות חברתיות:
המחקר של Chen et al. (2022) התמקד באנשים מבוגרים עם מוגבלויות פיזיות. המחקר כלל 200 משתתפים בגילאי 60-85, כאשר לכולם היו מוגבלויות פיזיות שהקשו על יציאה מהבית.
ממצאים מרכזיים:
– 90% מהמשתתפים דיווחו כי המפגשים המקוונים אפשרו להם להשתתף בפעילויות חברתיות שבעבר לא יכלו להשתתף בהן.
– 78% ציינו שיפור באיכות החיים כתוצאה מההשתתפות במפגשים.
– 85% דיווחו על הרחבת מעגל החברים והקשרים החברתיים שלהם.
החוקרים הדגישו כי הנגישות של מפגשים מקוונים מאפשרת למבוגרים עם מוגבלויות להתגבר על מחסומים פיזיים ולהשתתף בפעילויות חברתיות באופן שווה לאחרים.
שלושת המחקרים הללו מדגישים את החשיבות הרבה של מפגשים מקוונים קבוצתיים עבור אוכלוסיית המבוגרים, במיוחד בהיבטים של הפחתת בדידות, שיפור בריאות נפשית, והגברת נגישות לפעילויות חברתיות.